Müdahale Programları ve Testler

Zihinsel Yetersizlik Destek Eğitim Programı

Zihinsel Yetersizlik Destek Eğitim Programı

Zihin yetersizliği olan bireylerin destek eğitim programı, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olarak faaliyet gösteren özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde, destek eğitimine devam eden bireylerin özel eğitim hizmetlerinden etkili ve en üst düzeyde yararlanmalarını sağlamayı amaçlamaktadır (MEB, 2008).

Zihinsel yetersizliği olan birey: Zihinsel işlevler bakımından ortalamanın iki standart sapmaaltında farklılık gösteren, buna bağlı olarak kavramsal, sosyal ve pratik uyum becerilerindeeksiklikleri ya da sınırlılıkları olan, bu özellikleri 18 yaşından önceki gelişim döneminde ortayaçıkan ve özel eğitim ile destek eğitim hizmetlerine ihtiyaç duyan bireydir.

Hafif düzeyde zihinsel yetersizliği olan birey: Zihinsel işlevler ile kavramsal, sosyal ve pratikuyum becerilerinde hafif düzeydeki yetersizliği nedeniyle özel eğitim ile destek eğitimhizmetlerine sınırlı düzeyde ihtiyaç duyan birey,

Orta düzeyde zihinsel yetersizliği olan birey: Zihinsel işlevler ile kavramsal, sosyal ve pratikuyum becerilerindeki sınırlılık nedeniyle temel akademik, günlük yaşam ve iş becerilerininkazanılmasında özel eğitim ile destek eğitim hizmetlerine yoğun şekilde ihtiyaç duyan birey,

Ağır düzeyde zihinsel yetersizliği olan birey: Zihinsel işlevler ile kavramsal, sosyal ve pratikuyum becerilerindeki eksiklikleri nedeniyle öz bakım becerilerinin öğretimi de dâhil olmaküzere yaşam boyu süren, yaşamın her alanında tutarlı ve yoğun özel eğitim ve destek eğitimhizmetine ihtiyacı olan birey olarak tanımlanmaktadır.

Destek Eğitim Programının Yapısı

Zihinsel yetersizlik tanısı ile kurumumuza gelen öğrencilerin, destek eğitimden en yüksekdüzeyde fayda görebilmeleri için öncelikle uzman kadromuz tarafından değerlendirmeleriyapılmakta ve uygun eğitim programı için amaçlar belirlenmektedir. Bu amaçlardoğrultusunda her birey için Bireyselleştirilmiş Eğitim Programları (BEP) hazırlanmaktadır.Zihinsel yetersizlik tanısı ile kurumumuza gelen öğrencilerin, destek eğitimden en yüksekdüzeyde fayda görebilmeleri için öncelikle uzman kadromuz tarafından değerlendirmeleriyapılmakta ve uygun eğitim programı için amaçlar belirlenmektedir. Bu amaçlardoğrultusunda her birey için Bireyselleştirilmiş Eğitim Programları (BEP) hazırlanmaktadır.

Program; kavramsal, sosyal ve pratik uyum becerilerinde eksiklikleri ya da sınırlılıkları olan,bu özellikleri 18 yaşından önceki gelişim döneminde ortaya çıkan ve özel eğitim ile destekeğitim hizmetlerine ihtiyaç duyan zihinsel yetersizliği olan bireylerin özellikleri dikkatealınarak hazırlanmıştır.

Programın genel amaçları:

Bu program ile bireylerin;

  • 1. Bağımsız yaşam becerileri kazanmaları,
  • 2. Öz bakım ve günlük yaşam becerilerini kazanmaları,
  • 3. Psikomotor becerilerini geliştirmeleri,
  • 4. Dil ve konuşma becerilerini geliştirmeleri,
  • 5. Sözlü ve yazılı anlatım becerilerini geliştirmeleri,
  • 6. Sosyal ve toplumsal uyum becerilerini geliştirmeleri,
  • 7. Bilişsel hazırlık becerilerini geliştirmeleri,

beklenmektedir.


Kurumumuzda, zihinsel yetersizliğe sahip bireylerin takvim yaşlarına ve gereksinimlerinegöre özel eğitim ilkelerine dayalı ve bilimsel temelli çalışmalarımız uzman kadromuztarafından yürütülmektedir. Bu bireylerle çalışılacak destek eğitim programı için Türkçe-Matematik Akademik Programları kullanılmaktadır.

Programda  yer alan Öz Bakım Becerileri, Dil Becerileri, Bilişsel Beceriler, Fiziksel/MotorBeceriler, Sosyal Beceriler ve Türkçe-Matematik Akademik Programında yer alan Türkçe veMatematik alanlarında çocuğa gereksinimleri doğrultusunda eğitim verilmektedir.Programlarda yer alan amaçlar ve etkinlikler öğrencinin takvim yaşı, gelişimsel yaşı ileöğrencinin yapabildikleri ve gereksinimlerine göre planlanmaktadır.

Bahsedilen programlar, bahsedilen alanlara yönelik kazanımlardan oluşmaktadır ve bireylerinprogramın genel amaçlarına ulaşmalarını sağlayacaktır. Bu kazanımlar bireye kazandırılacakbilgi, beceri ve tutumlardan oluşmaktadır. Bireylerde ulaşılması beklenen kazanımlarıniçeriği, bu becerilerle ilgili açıklamalar ve ölçme değerlendirme bölümleri yer almaktadır.Program, bireyselleştirilmiş eğitim programı(BEP) hazırlama ve uygulamaya imkan sağlayacakşekilde, kendi içerisinde bütünlüğü olan ve birbirini işlevsel olarak tamamlayacak yapıdadır.

Okul öncesi dönem çocukları için, gelişimsel yaşı ve becerileri dikkate alınarak okul öncesihazırlık çalışmaları yürütülmekte ve kaynaştırma eğitimine geçiş yapabilmeleri içinöğrencilerimizin gereksinimleri karşılanmaktadır.

Okul dönemi öğrencilerimizin okuldaki başarılarını arttırmak ve yaşıtlarıyla aralarındakigelişimsel farklılığı kapatmak için de destek eğitim programımız, alanında sertifika almışuzman eğiticilerimizle uygulanmakta ve öğrencilerimizin bağımsız yaşama geçişlerinikazandırmak adına toplumsal yaşam becerileri kapsamında desteklenmektedir.