Müdahale Programları ve Testler

Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik

Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik

Güçlü Kalem Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi olarak her çocuğun öğrencimizin birbirinden farklı ve değerli olduğuna inanıyoruz. Bu nedenle her öğrencimizin yaşamına bağımsız olarak devam edebilmesini önemsiyoruz. Birçok konuda öğrencilerimizin gelişimlerini desteklemek için velilerimiz, öğrencilerimiz ve okul ortaklığı ile çalışmalar yürütmekteyiz.

Rehberlik servisi olarak öğrencilerimizin kendilerini tanımaları, yaşamlarını bağımsız sürdürmeleri ve sağlıklı sosyal ilişkiler geliştirmeleri konusunda destek veriyoruz. Bireysel görüşmeler ve grup rehberliği ile iletişim becerilerini güçlendirmek için faaliyetler yürütüyoruz. Öğrencilerimizin gelecek yaşamları için sağlıklı sosyal ilişkiler kurmasını amaçlıyoruz.

Aynı zamanda öğrencilerimizin özgüvenlerinin gelişmesi ve kendilerine güvenen bireyler olmaları için çalışıyoruz. Grup dersleri ve bireysel çalışmalar ile hem öğrencilerimizin iyi vakit geçirmesine katkıda bulunuyoruz hem de gerçek yaşama hazırlık becerilerini geliştirmeyi amaçlıyoruz. Bunu yaparken sıklıkla oyunlardan ve uzman onaylı kitaplardan faydalanıyoruz.

Öğrencilerimizin eğitimi için aile desteğini önemsiyoruz. Bu nedenle velilerimizle görüşmeler yaparak öğrencilerimizin gelişimlerini destekleme konusunda birlikte yol alıyoruz. Veli görüşmeleri ve eğitimleri ile yaşanan problemlere uygun çözüm yolları arıyoruz. Görüşme sonrası ve öncesinde velilerimizle iletişim halinde kalarak ilerlemelerini gözlemliyoruz.

Tüm bunların yanı sıra öğrencilerimizin akademik gelişimlerini desteklemek için eğitim aldıkları okullarla iletişimde kalmaya özen gösteriyoruz. Okul-aile işbirliği oluşturarak öğrencilerimizin hazırlandığı sınavlar konusunda da gerekli desteği sağlıyoruz. Lise Giriş Sınavı, Yükseköğretim Kurumları Sınavı ve Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı konusunda rehberlik desteği sağlamaktayız.

Kurumumuzda öğrencilerimizin davranış problemlerine yönelik oyun terapisi uygulamaları yapılmaktadır. Çocukların kendini ifade etmesinde en önemli yol olan oyunun dili aracılığıyla sorunları anlamaya ve çözmeye çalışmaktayız. Özel gereksinimli çocukların sorun ve gereksinimlerinin neler olduğunun ve bunların nedenlerinin anlaşılması, bu sorun ve gereksinimlerine ilişkin kendi algılarının nasıl olduğunun anlaşılması, bunların giderilmesi açısından önemlidir. Oyun terapisinden yararlanabileceğimiz pek çok duygusal sorun bulunmaktadır.

  • Aşırı öfke,
  • Saldırgan davranış,
  • Ayrılma korkusu,
  • Aşırı çekingenlik,
  • Davranışsal gerileme (alt ıslatma, parmak emme, vb gibi)
  • Özgüven sorunları
  • Uyku, yeme ya da tuvalet sorunları
  • Cinsel davranışlarla ve düşüncelerle aşırı meşgul olma
  • Ailede yaşanan değişimlere uyum sağlamada yaşanan sorunlar (Aykara,2017).

Oyun terapisi sonucunda saldırgan davranışlarda gerileme, duygularını daha iyi düzenleme, daha rahat iletişim kurma gibi becerilerin kazanılmasını sağlamaktayız. Kısaca öğrencilerimizin günlük yaşama uyum becerilerinin kazanılmasına yardımcı olduğumuzu söyleyebiliriz.